Rabu, 18 November 2015

Hypnosis - Satu Terapi Alternatif luar biasa

Hypnosis - Satu Terapi Alternatif luar biasa

Kami sentiasa dilihat ahli-ahli sihir di TV kerana mereka memuji-muji 'bukan-bukan' dan seluruh dewan penonton jatuh ke dalam berkhayal. Ahli silap mata itu dengan bangganya mengisytiharkan mereka untuk b dalam keadaan hipnosis. Kita juga tahu bahawa walaupun kejadian ini di TV mungkin tidak sebagai tulen kerana ia seolah-olah, Hypnosis sebenarnya satu fenomena yang benar. Apa yang lebih mengejutkan adalah hipnosis bahawa hari ini sedang digunakan dalam bidang Perubatan Alternatif, di bawah kelas Campur tangan Mind-Body.

Perubatan Alternatif ditakrifkan sebagai penggunaan kaedah dan prosedur untraditional digunakan untuk mengubati penyakit yang terdiri daripada fizikal, mental ke tahap kerohanian. Perubatan alternatif telah wujud untuk masa yang lama; namun ia menikmati tempat yang lebih besar dan lebih baik dalam bidang perubatan hari ini berbanding sebelum ini. Kelebihan teknik perubatan alternatif mempunyai lebih daripada yang konvensional adalah bahawa ia mempunyai penggunaan minimalis dadah dan dengan itu kesan sampingan yang sangat kurang pada pesakit yang dirawat.

Sekarang, bercakap mengenai semua penyelesaian yang ada dalam perubatan alternatif akan mengambil banyak ruang, jadi saya ingin untuk membincangkan salah satu yang paling luar biasa yang banyak.

Hipnosis
Hypnosis sedang digunakan secara besar-besaran untuk rawatan beberapa penyakit. Hypnosis adalah keadaan relaksasi dan penumpuan dengan kesedaran yang meningkat terhadap cadangan tertentu. Hypnotherapy, oleh itu penggunaan hipnosis untuk memasuki berkhayal atau keadaan bawah sedar fikiran.

Hypnosis adalah satu proses psikologi di mana fikiran dirangsang dan pemikiran tertumpu dan persepsi ditubuhkan. Semasa sesi hipnoterapi, bantuan diberikan kepada pesakit untuk mengubah kebiasaan dengan cara yang baik. Pesakit berasa sangat tenang dan sedar beliau persekitaran.

Oleh kerana pesakit itu jauh dari segala gangguan, dia mampu untuk memberi tumpuan kepada cadangan hypnotherapists. Tidak seperti hipnosis yang dilihat di TV, hipnoterapi tidak boleh membuat seseorang melakukan apa-apa dia tidak mahu. Ia menjadi saluran untuk pesakit untuk pulih dari penyakit yang dia menderita.

Hypnotherapy adalah daripada pelbagai jenis seperti:

1. Regresi Hypnotherapy: Dalam jenis ini, hipnosis digunakan untuk membantu pesakit untuk menahan kenangan traumatik. Kaedah ini tidak digunakan secara amnya disebabkan oleh kontroversi yang melibatkan terapi mengamalkan kaedah ini.

2. Hypnotherapy Ericksonian: Dibangunkan oleh Milton H. Erickson, jenis ini menggunakan kaedah yang lebih formal terhadap pesakit untuk mentafsirkan masalah mereka dan penyelesaian. Kaedah ini digunakan secara meluas untuk tujuan perubatan alternatif.

3. Hypnotherapy Kognitif: Kaedah ini adalah terapi psikologi menggunakan hipnosis dan terapi tingkah laku kognitif.

Aplikasi hipnoterapi termasuk:
Pengurusan kemarahan
Kebimbangan
Tingkatkan Sistem Imun anda
Bruxism
Comas
Insomnia
Pengurusan kesakitan
Fobia
Relaksasi
Berhenti merokok
Prestasi sukan
Tahap ketakutan

Oleh itu hypnotizing pada dasarnya kerja-kerja dengan sengaja dan mekanikal mendorong negeri yang berkaitan. Hypnosis adalah satu tindakan penumpuan yang melampau di mana seseorang itu begitu sibuk dengan matlamat di tangan yang satu cenderung untuk mengabaikan kejadian sekitar, bunyi yang orang. Hypnotherapy oleh itu menggunakan prinsip ini untuk membantu rakyat menghadapi banyak masalah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar